Ett av världens största event för spel

Ett av världens absolut största event inom gaming anordnas i Jönköping varje år. Det kallas Dreamhack och det drar till sig fler än 50 000 besökare varje år. Det är världens största LAN och det innebär att människor träffas för att spela datorspel tillsammans. Det beräknas vara runt 10 000 datorer varje år. Under åren så har det även utvecklats till att handla om mer än bara datorspel. Nu är det även livemusik, cosplay och andra aktiviteter.

Dreamhack i Jönköping

Detta event anordnas varje år i Jönköping sedan 2001 och det har bara blivit större och större. Det pågår på Elmia-mässan. Det är väldigt uppskattat i Jönköping och 2007 fick eventet ta emot ett hederspris från kommunen för allt de har gjort för staden. Det kan tänkas att det drar in väldigt mycket pengar i form av att folk ska ha någonstans att bo, de ska äta och så vidare. Det ger också reklam till Jönköping i och med att många åker dit och ser hur vackert beläget det är.

Egentligen så började allting i Malung några år tidigare. Närmare bestämt i början av 1990-talet, men det växte och blev större och större och till slut så gick det inte att ha i Malung längre utan det fick flytta till Jönköping. I början av 1990-talet så var det inte en lika stor marknad med datorspel och att LAN:a som det är nu för tiden då de flesta någon gång har testat.

Mellan Malung och Borlänge så var Dreamhack under fyra år i Borlänge. Det försiggick inne i Kupolen mitt inne i Borlänge och fortsatte bara att växa och det blev till slut för stort även för Borlänge och då fick det sin nuvarande plats i Jönköping. Sedan några år tillbaka finns det ett Dreamhack på sommaren och ett på vintern.