Ett prestigefyllt sportsevent

  • by

Tour de France är ett årligt sportsevent som arrangeras i Frankrike. Sportseventet är en cykeltävling som sker i olika etapper. Då och då är även andra länder inblandade i arrangemanget av tävlingen, då det kan hända att den måste gå genom närliggande länder.

Tävlingen och eventet pågår i 23 dagar, varpå 21 dagar utav dessa består av olika cykeletapper. Den anses vara ett av världens svåraste cykeltävlingar, men även det mest prestigefyllda. Detta har även inneburit att eventet blivit utnämnt till ett av världens största sport event.

Tour de France historia

Första eventet arrangerades år 1903 för att öka försäljningen av en nyhetstidning i Frankrike. Sen dess har eventet arrangerats årligen förutom under de två världskrigen. Desto mer publicitet tävlingen fick, desto populärare blev den, vilket innebar att fler internationella tävlande ville delta. Från början var det främst franska cyklister som deltog i tävlingen.

Vanligtvis arrangeras tävlingen i juli varje år, banan förändras dock mellan åren. Detta innebär att det aldrig är samma tävlingsbana som det varit året innan. Dock inkluderar banan alltid en del genom alperna och den avslutas alltid på huvudgatan i Paris. Banan sträcker sig genom olika delar av Frankrike och är i dagsläget 3500 kilometer lång.

Många tävlande

Vanligtvis brukar eventet bestå av cirka 20 lag som är med och tävlar. Varje lag inkluderar åtta stycken cyklister. Dessa cyklar sedan i olika etapper och etappernas tider läggs sedan samman och den slutliga tiden blir den sammanlagda summan. Den cyklist med lägsta totala tiden är den som vinner tävlingen.