Omtalat filmevent i Cannes

  • by

Filmfestivalen i Cannes är ett årligt event som arrangeras i Cannes, Frankrike. Detta är ett av världens mest prestigefyllda event som arrangerades första gången gången år 1946. När filmfestivalen grundades hölls eventet i september, men sedan 1952 har den arrangerats i slutet av maj.

Att bli tilldelad ett pris under filmfestivalen i Cannes är väldigt ärofyllt och något som många i filmbranschen eftersträvar.

Hur eventet uppkom

Bakgrunden till detta event går ända tillbaka till 1932, då ett antal män ville grunda en filmfestival som kunde konkurrera med den som brukade arrangeras i Venedig. Det skulle dock dröja några år innan det beslutades att arrangera eventet, nämligen till år 1939. Men planeringen och organiseringen av eventet gick väldigt långsamt. Detta ledde i sin tur att eventet aldrig blev av. Mycket berodde även på andra världskriget som startade senare samma år.

Efter andra världskrigets slut tog planerna fart igen och den 20 september 1946 arrangerades det första filmeventet i Cannes. Året därpå deltog 16 olika länder genom att visa upp filmer på eventet. Följande år blev de tyvärr otursdrabbade, då eventet inte kunde arrangeras på grund av ekonomiska problem. År 1949 var ett synnerligen olyckligt år då det pågick en renovering av byggnadens tak där eventet skulle hållas. Taket blåstes av under en storm och till följd av detta blev eventet påverkat. Men efter ett antal år som kantats av ekonomiska problem och olyckliga händelser valde man att flytta eventet till våren istället. Detta för att undvika en direkt konkurrens med ett annat populärt filmevent som hölls årligen under hösten.

Eventet i nutid

På senare år har eventet kantats av en del kritik, speciellt när det gäller genusfrågan. En stor händelse var år 2015 då en grupp kvinnor blev nekade från att gå på röda mattan. Detta på grund av att de inte bar skor med klack. Många kvinnor blev upprörda av denna händelse, vilket ledde till att en del kända kvinnor valde att markera att detta inte var okej. Detta genom att själva gå på röda mattan i skor utan klack eller till och med barfota på andra events världen över.

Eventet har även fått kritik för att det ska ha skett en del sexuella trakasserier. Detta var något som arrangörerna såg allvarligt på och till följd av detta har det startats en hjälplinje. Denna ska fungera som ett stöd för personer som känner sig utsatta under eventet.

Event runt omkring

Det pågår inte endast ett filmevent under filmfestivalen i Cannes, utan flertalet andra events hålls i staden under samma tid. Varje år hålls exempelvis utställningar med syftet att återspegla filmfestivalens program.

De event som arrangeras runt omkring huvudmomentet är väldigt populära och lockar många från runtom i världen.