Svenskt populärt filmevent

  • by

Guldbaggen är ett svenskt filmevent som sker årligen sedan år 1964. Guldbaggen tilldelas endast personer som gjort eller medverkat i svenska filmer under det gångna året. De ska även ha gjort framstående insatser för den svenska filmkulturen under året.

Hur eventet skapades

Det första eventet arrangerades i Stockholm på Grand Hotel den 25 september, 1964. Då delades det endast ut tre stycken priser, eller baggar som man kallar dem. De priser som delades ut var i kategorierna bästa regi och bästa skådespelare. I kategorien bästa skådespelare delades två priser ut. Eventet hölls på hösten fram till år 1983 då man beslutade att flytta eventet till januari. Det första eventet att arrangeras i januari var år 1985. Man flyttade det till januari för att man skulle kunna fokusera helt på det föregående årets filmer.

Hur priserna delades ut

Två priser delas ut i kategorien bästa skådespelare, ett till kvinnor och ett till män. Sedan 1997 har cirka hälften av vinnarna varit unga kvinnor under 30 års ålder. Dessa har inte haft någon större erfarenhet av skådespelaryrket vilket vissa har tyckt varit fel. Detta har inneburit att det införts nya regler för just detta pris, både när det gäller män och kvinnor. Det har nu skrivits i regelverket att priset för bästa skådespelare och skådespelerska ska tilldelas dem som är professionellt verksamma inom filmbranschen. Fyra år efter att denna regel införts valde man att lägga till ytterligare en kategori under eventet, nämligen årets nykomling.

Det finns nu totalt 19 kategorier som man kan bli nominerad och tilldelad en guldbagge i. På senare år har även ett pris delats ut till en person som svenska folket fått vara med och rösta fram.