Världens största fotbollsevent

  • by

FIFA World Cup är ett av världens största fotbollsevent. Eventet arrangeras vart fjärde år. Det är en fotbollsturnering där fotbollslag från hela världen deltar. De fotbollslag som deltar måste dock vara landslag, det kan exempelvis inte vara flera stycken från samma land.

Historia kring eventet

Fifa som är ett fotbollsförbund, grundades år 1904. Fotboll hade varit en del av de olympiska spelen sedan år 1900 men det var först år 1908 som det fick sin officiella status av Fifa. Fifa hade planer på att arrangera egna världsmästerskap på tidigt 1900-tal men dessa planer glömdes bort och rann ut i sanden.

Istället blev det att Fifa åtog sig att arrangera kommande olympiska spelens turneringar år 1914. Dock dröjde det till år 1920 innan nästa olympiska spelen hölls, detta på grund av att första världskriget bröt ut. De tre kommande olympiska spelen efter detta blev stora och lockade en stor publik.

Turnering för amatörer

På denna tid var fotbollsturneringarna som arrangerades vid de olympiska spelen endast för amatörer. Detta innebar en del problem för vissa länder då de hade spelare som hade börjat spela på professionell nivå och därmed inte fick delta vid dessa event. Detta ledde till att Fifa slutligen beslutade sig för att driva egna fotbollsevent, i form av världsturneringar. Dessa event skulle vara öppna för både amatörer och professionella fotbollsspelare. År 1929 beslutade Fifa att världens första fotbolls-VM skulle arrangeras, vilket innebär att första turneringen arrangerades år 1930.

Sverige fortsatte dock på samma spår som tidigare under de två första världsmästerskapen, de tillät inga professionella spelare att vara med. Detta ändrades till slut och år 1958 när fotbolls-VM arrangerades i Sverige tilläts professionella spelare att även vara med i svenska landslaget.

VM-pokalen, en vandrande trofé

Pokalen som utdelas till vinnaren av eventets slut och som alla lag kämpar om fick från början namnet ”Coupe Jules Rimet”. Denna var uppkallad av Fifa-presidenten, Jules Rimet, som varit drivande vid beslutsfattandet kring att börja arrangera världsmästerskapen.

För att göra eventet och pokalen speciell beslutade arrangörerna att det första landslaget att vinna världsmästerskapen tre gånger skulle få behålla pokalen för gott, som en trofé. Första laget att vinna tre gånger blev Brasilien och de fick därmed behålla pokalen. Tredje gången de vann var år 1970. Efter några år blev pokalen dock stulen och den har aldrig återfunnits.

År 1974 var det dags för nästa världsmästerskap, vilket innebar att en ny pokal behövde presenteras. Pokalen som introducerades under detta världsmästerskap har fungerat som en vandringspokal. Detta innebär att inget lag har fått behålla denna, oavsett hur många gånger man vinner.

Flest antal vinster

Eventet har arrangerats totalt 21 gånger och det har vunnits flest gånger av Brasilien. Brasilien är även det enda laget som deltagit i alla världsmästerskap.

Vanligtvis arrangeras eventet av olika länder, men år 2002 var det första gången som två länder arrangerade det tillsammans. Detta var Sydkorea och Japan som valde att arrangera ett gemensamt världsmästerskap. År 2010 arrangerades världsmästerskapet i Sydafrika. Detta var första gången det arrangerades i ett afrikanskt land.