Världskänd guldig staty

  • by

Ett annat världskänt filmevent är ”The Academy Awards”, mer känt som Oscarsgalan. Detta är ett event som arrangeras årligen i USA och är väldigt prestigefyllt i filmbranschen.

Hur eventet grundades

Det första eventet arrangerades redan i maj år 1929 genom en privat middag som var arrangerad för omkring 270 personer. Efter middagen hölls ytterligare ett event som fungerade som ett firande för dem som mottagit pris. En biljett kostade fem dollar, vilket kan liknas med 73 dollar i nutid.

Under eventet delades det ut femton statyetter som hedrade skådespelare, regissörer och andra personer som hade ett viktigt syfte i filmskapandet. Eventet pågick endast i femton minuter, till skillnad från dagens som kan pågå under flera timmar.

När eventet grundandes meddelades vinnarna i förtid. Media fick reda på vinnarna tre månader i förtid och kunde därmed publicera namnen. Detta ändrades redan andra året som eventet arrangerades och då fick media först reda på vinnaren klockan 23.00 på kvällen som eventet skulle hållas. De fick därmed lov att publicera vinnaren direkt när de fick beskedet. Så här pågick det fram till att en tidning lyckades publicera vinnarna innan eventet hunnit hållas. Detta innebar att de behövde se över rutinerna igen och dessa ändrades igen år 1941. Då beslutade arrangörerna sig för att presentera vinnarna i ett förseglat kuvert som endast fick öppnas under eventet, när vinnarna skulle presenteras.

Gravering av statyetten

Statyetten som delas ut som pris till vinnarna under eventet är gjord av guldfärgat brons. Den är cirka 34 cm hög och väger runt 3,8 kg. Statyetten ska föreställa en riddare gjord i Art Deco stil. Denna är i sin tur placerad på en svart metall botten som innehåller en graverad bricka.

Då det inte ska kunna läcka ut till media och allmänheten vem som är vinnarna av varje pris kan denna bricka inte graveras i förtid. Detta innebär att när Oscars-statyetten tilldelas vinnaren har den en blank bricka. Fram till år 2010 var vinnarna tvungna att lämna tillbaka sina statyetter för att få dem graverade, vilket kunde ta flera veckor. På grund av att det inte skulle behöva ta flera veckor innan vinnaren kunde få hem sin statyett ändrade man rutinerna. Nuförtiden kan vinnarna lämna in sina statyetter till en graverare direkt efter eventet, på en efterfest. Där finns nämligen en graveringsstation placerad som vinnarna kan välja att gå till.

Denna statyett har kommit att bli ett kännetecken för eventet och ett pris som många i filmbranschen eftersträvar och kämpar för att bli tilldelade.